Företag inom virkesindustrin

Är du intresserad av virkesindustrin? Vad roligt! Virkesindustrin är en av landets äldsta näringar och går tillbaka ända till industrins begynnelse i Sverige. Idag är processerna naturligtvis mer automatiserade, och man använder avancerade maskiner och teknisk utrustning för att ta fram det virke som man använder i produktionen. Arbetsgivare för dig som är intresserad av arbete inom virkesindustrin kan exempelvis vara pappersbruk, sågverk eller massabruk. Du kan utbilda dig exempelvis med fokus på industri, produktion eller miljö.

Vad du behöver för utbildning

Utbildningar inom virkesindustrin finns som både gymnasie- och komvuxutbildningar. Det finns även ett flertal yrkesutbildningar (YH) som också kan vara ett bra alternativ, som inom produktionsutveckling, industriteknik eller produktionsledning. Några gymnasieprogram som utgör en bra grund är exempelvis Bygg- och anläggningsprogrammet eller Naturbruksprogrammet. B-körkort är naturligtvis en bra merit. Vill du läsa på högskolan kan du förslagsvis gå program inriktade mot industridesign, miljöinspektion eller läsa till ingenjör. Många av dessa utbildningar ges på Kungliga Tekniska högskolan, KTH.

Exempel på aktuella privata arbetsgivare är företaget Dynalyse, som mäter olika virkesprodukters kvalitetsaspekter. Klicka dig runt online för mer information om deras verksamhet. Andra arbetsgivare skulle kunna vara exempelvis Skogsstyrelsen eller Naturvårdsverket. På den sidan kan du som är intresserad av virkesindustrin, lära dig mer och också få ökad insikt i olika möjligheter för just din karriär inom virkesindustrin.